به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، آیین اختتامیه ملی دوازدهمین دوره جشنواره کتابخوانی رضوی روز دوشنبه ۳۰ بهمن ماه با حضور محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ حجتالاسلام والمسلمین سیدعلی قاضی عسکر، تولیت آستان حضرت عبدالعظیم حسنی(ع)؛ مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور و اهالی فرهنگ و کتاب برگزار شد.
جشنواره کتابخوانی رضوی دروازهای برای معرفی چهرههای جدید و خلاق است
محمدمهدی اساعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم ضمن تبریک ایام ماه شعبان، اظهار داشت: از همکارانم در نهاد کتابخانه های عمومی کشور و بنیاد بین المللی فرهنگی هنری امام رضا(ع) تقدیر می کنم. در بنیاد بین المللی امام رضا(ع)، سالانه رویدادهای فرهنگی متعددی را با نام علی ابن موسی الرضا(ع) برگزار می کنیم و بحث کتابخوانی را دوستان ما در نهاد پیش می برند. طی چند سالی که این جشنواره برگزار شده، بیش از ۶ و نیم میلیون نفر در این جشنواره شرکت کرده اند و در این دوره نیز نزدیک به یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر مشارکت داشته اند. این اعداد، شوق انگیز است و از علاقه جامعه فرهنگی ما به حوزه کتاب و به ویژه کتب منتسب به امام رئوف حاکی است. بحمدالله این جریان با قوت ادامه دارد و امروز توفیق داشته ایم در کنار مضجع نورانی حضرت عبدالعظیم(ع) و مجموعه ای بی نظیر از علما، معاریف و امام زادگان واجب التعظیم در این کانون نورانی، مشرف شویم. این کانون نورانی، قبله تهران است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، ادامه داد: بحمدالله ما با افتخار حوزه فرهنگ و هنر را در کشور روایت می کنیم. بهجت وجودمان را فرا می گیرد، وقتی از ذوق و شوق و شور و علاقه و محبت جوانان، نوجوانان، کودکان، خانواده ها در حوزه کتاب یاد می کنیم. این را افتخاری برای جامعه فرهنگی و فرهنگ دوست ایران سرافراز می دانیم که هر تکه ای از خاک گوهربخش ایران عزیز، مملو از استعدادهای بزرگ فرهنگی است. ما در تحقق عدالت فرهنگی و بسترسازی برای شکوفایی این استعدادها وظیفه سنگینی داریم و ان شاء الله این برنامه ها، دروازه ای برای معرفی چهره های جدید و خلاق باشد.
وی اضافه کرد: الحمدلله جامعه ما به قوت در این حوزه به حیات خود ادامه می دهد. حیاتی چند هزار ساله که با ورود اسلام عزیز صد برابر شد. در تمدن اسلامی، مشاهیر ایرانی به گسترش این دین آسمانی خدمت کردند. الحمدلله مضجع نورانی حضرت عبدالعظیم حسنی(ع)، پر از معاریف ما در حوزه های مختلف است و این سند افتخارآمیز این مرز و بوم است. بایستی از حاج آقای قاضی عسکر تشکر کنم که همت کردند و ان شاء الله به زودی مشاهیر و معاریفی که در اینجا مدفون و افتخارات جامعه ما هستند را به نسل امروز و آینده، معرفی می کنند. باید برای شناساندن آن ها جشنواره های متعدد برگزار کنیم و ما در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این خصوص اعلام آمادگی می کنیم.
رئیس هیئت امنای کتابخانه های عمومی در خاتمه از بانیان برگزاری این برنامه و حاضران قدردانی کرد.
دبیرکل نهاد خواستار افزایش تولید محتوا درباره حضرات معصومین(ع) شد
مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور در این مراسم ضمن تبریک ایام ماه شعبان، اظهار داشت: بسیار خرسندیم که پایان بخش برنامه های دهه مبارک فجر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در بهمن ماه، جشنواره کتابخوانی رضوی، مزین و متبرک به نام حضرت رضا(ع)، است.
وی اظهار داشت: جشنواره کتابخوانی رضوی، بزرگترین رویداد در حوزه کتاب و کتابخوانی است که بحمدالله نهاد کتابخانه های عمومی کشور در ۷ دوره اخیر عهده دار برگزاری آن است. پیشتر نیز ۵ دوره این جشنواره برگزار شده بود. در این مدت، این افتخار را داشته ایم که جشنواره به لحاظ کمی و کیفی رشد کرد و همه اقشار جامعه از سطوح و سنین مختلف در آن شرکت کردند. این امر مایه مباهات است و نشان می دهد ظرفیت کتاب، بیش از این ها است و باید بیش از پیش قدر کتاب را بدانیم و آن را به مسئله کشور و جامعه تبدیل کنیم.
عضو شورای فرهنگ عمومی تصریح کرد: در برگزاری جشنواره کتابخوانی رضوی نیازمند تولید محتوای جدید، بیش از محتوای موجود در کشور، هستیم. من قبلاً نیز در این مورد استمداد طلبیده ام؛ ان شاء الله این همت شکل بگیرد و درباره حضرت علی ابن موسی الرضا(ع) و حضرات معصومین(ع)، محتوای عمومی قابل ارائه به سنین مختلف بیشتر تولید شود و ما بهره بردار این محتوای تولید شده خواهیم بود.
دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور در خاتمه از همراهی همکاران مجموعه نهاد و کتابداران سراسر کشور برای پیشبرد جشنواره و حمایت معاونت امور فرهنگی وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی، بنیاد بین المللی فرهنگی هنری امام رضا(ع)، آستان قدس رضوی، تولیت محترم آستان حضرت عبدالعظیم حسنی(ع)، قدردانی کرد و گفت: آقای دکتر اسماعیلی همراه همیشگی ما در برنامه ها و اتفاقات و در واقع حامی و مشوق ما بوده اند. وظیفه خود می دانم از این همراهی، که برایمان انرژی بخش و امیدآفرین است، تشکر کنم.
هنر، یکی از حوزههای ارزشمند برای بیان معارف اهل بیت(ع) است
حجت الاسلام والمسلمین قاضی عسکر، تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) ضمن خیرمقدم به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و میهمانان دوازدهمین دوره جشنواره کتابخوانی رضوی، اظهار داشت: توسعه معارف دینی و اسلامی به ویژه در شرایط کنونی جامعه، وظیفه شرعی، دینی و ملی همه ما است؛ چراکه ما معتقدیم مکتب اهل بیت(ع) زیباترین برنامه ها را برای هدایت مردم و جامعه دارد. در فرمایش حضرت امام رضا(ع) آمده است که به پیروان خود خطاب کردند: «امر ما را احیا کنید. علوم ما را یاد بگیرید و آن را به دیگران تعلیم دهید.» ایشان فرمودند: «اگر مردم زیبایی های سخن ما را بشنوند، از ما تبعیت خواهند کرد.» این مسئله مهمی است که ما اسلام را به گونه ای به مردم معرفی کنیم که آن ها از ما خواستند؛ چراکه اگر به همان شکل معرفی کنیم، کلمات ما جاذبه دارد و مردم را به اهل بیت(ع) و مکتب تشیع جذب می کند.
وی ادامه داد: یکی از رسالت های مؤسسه فرهنگی و علمی دارالحدیث این است که روایات صحیح و به روز را در اختیار جامعه بگذارد و اقدامات بسیاری از جمله تولید بیش از ۶۰۰ اثر در این راستا انجام شده است. یکی از نگرانی های ما این است که مطالب طوری منتقل نشود که افراد از دین فاصله بگیرند.
حجت الاسلام والمسلمین قاضی عسکر با بیان حدیثی از حضرت رضا(ع) ادامه داد: حضرت رضا(ع) خطاب به حضرت عبدالعظیم حسنی فرمودند: «یا عبدالعظیم! أبلغ عنّی أولیائی السلام وقل لهم أن لا یجعلوا للشیطان علی أنفسهم سبیلاً ومرهم بالصدق فی الحدیث وأداء الأمانة ومرهم بالسکوت وترک الجدال فیما لا یعنیهم وإقبال بعضهم علی بعض والمزاورة؛ فإنّ ذلک قربة إلی ، ولا یشتغلوا أنفسهم بتمزیق بعضهم بعضا». «به دوستانم سلام برسان و به آنان بگو شیطان را بر خود مسلّط نکنند و آنها را به راستگویی در گفتار، امانتداری ، سکوت و ترک منازعه در چیزهای بیهوده فرمان ده و نیز به دیدار یکدیگر و آمد و شد با هم که این عمل موجب نزدیکی به من می شود. دوستان من نباید اوقات خود را به مخالفت و دشمنی با یکدیگر مشغول سازند.»
وی تصریح کرد: این سخنان، امروز پس از گذشت چندین قرن، هنوز زنده است و در جامعه کنونی ما مصداق دارد. به اعتقاد من در جامعه امروز هر یک از این توصیه ها، راهنمای مسیر زندگی ما خواهد بود.
تولیت آستان حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) در خاتمه اظهار داشت: اقدام ارزشمند نهاد کتابخانه های عمومی کشور در برگزاری جشنواره کتابخوانی رضوی را می ستاییم؛ بیان معارف اهل بیت(ع) تنها به نقل حدیث نیست و یکی از حوزه های ارزشمند آن، هنر است. حرکت کردن متناسب با زمان و انتقال پیام درست به گروه های مختلف سنی، ارزشمند است و من به سهم خود از دکتر اسماعیلی، آقای رمضانی و دست اندرکاران این جشنواره صممیانه تشکر می کنم. امیدوارم همواره موفق باشید و ملت پرافتخار ما، سرافراز و سربلند باقی بماند.
لزوم قرارگیری راه های گسترش علاقه به کتابخوانی در آموزش و پرورش/ قدردانی از همه دستاندرکاران و نهاد محترم کتابخانههای عمومی کشور
آیتالله محمدجواد فاضل لنکرانی، رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)، پیامی خطاب به اختتامیه ملی دوازدهمین دوره جشنواره کتابخوانی رضوی صادر کرد که در این مراسم خوانده شد. متن کامل این پیام به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
قال رسول الله(ص): المؤمنُ إذا ماتَ و تَرَکَ وَرَقةً واحِدَةً علَیها عِلمٌ تَکونُ تِلکَ الوَرَقةُ یَومَ القِیامَةِ سِترا فیما بَینَهُ و بَینَ النّارِ (وسائل الشیعه، ج ۲۷، ص ۹۶)
گاه مؤمنی از جهان درگذرد و تنها یک برگ کاغذ از خود به میراث بگذارد که دانشی بر آن نوشته شده باشد، همان یک برگ پردهای میان او و آتش دوزخ خواهد بود.
نخستین فرمانی که از سوی خداوند علیم به پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم نازل شد، خواندن بود -اقرأ بإسم ربّک الّذی خلق- این فرمان نشان آن است که اسلام به عنوان آئینِ آسمانی و جاویدان، بر علم و معرفت بنا نهاده شده است.
از دیگر سو معجزه جاودان و همیشگی رسول خاتم، کتاب عظیم قرآن است که پیام هدایت و سعادت به جامعهی بشری است، به همین دلیل کتاب میراث پرشکوه انسان و آفرینندهی ارزشهای بشری و مایهی روشنگری در جامعه و هدایت آدمی در زندگی است.
تمدّن اسلامی به عنوان مترقیترین و کاملترین تمدنها، بیش از سائر تمدنها بر اهتمام به دانش، پژوهش، خواندن، و نوشتن و در یک کلمه تعلیم و تعلم تأکید دارد. دانشمندان و پژوهشگران اسلامی نیز با الهام از دستورات امامان معصوم علیهم السلام و گرفتن علم از سرچشمهی جوشان آن، به پدیدآوردن این میراث ارزشمند همت گمارده و با چرخش قلم و نگارش کتاب راه انبیاء و اولیاء را به اندازه توان خود ادامه دادهاند. از این رو کتاب در تمامی دورانها مبدأ پیشرفت و مبنای جهش علمی و فرهنگی و دلیل ساختن جامعهای اندیشمند، متمدن و فرهنگمدار است.
تردیدی نیست که حیات و بالندگی جامعهی بشری در گرو نشر معارف ناب و حکمتهای جاویدانی است که از سرچشمهی وحی جوشیده و نشأت گرفته و باید دانست که کمی میزان مطالعه و کتابخوانی درخور ملت بافرهنگ ایران اسلامی و انقلابی نیست.
باید اندیشمندان ما راههای گسترش انگیزه و علاقه به کتابخوانی را بررسی [کنند] و آن را به صورت مدوّن در نظام آموزش و پرورش قرار داد.
باید رسانههای عمومی خصوصاً با استفاده از ابزار هنر، جامعه و جوانان را تشویق به انس با کتاب و مطالعه نمایند. باید به نسل امروز ثابت کرد که بدون ارتباط با کتاب از علم و تمدّن و فرهنگ عقب خواهند ماند. باید نسل امروز را با مهمترین کتاب علم یعنی قرآن مرتبط ساخت.
جشنواره کتابخوانی رضوی به این مهم اقدام شایسته نموده و با هدف ترویج و اشاعه فرهنگ ناب رضوی درصدد آشنا ساختن جامعه و جوانان با معارف نورانی اهل بیت علیهم السلام و ارتباط برقرار نمودن جوانان با متون مکتوب هنری و علمی و دینی و تربیتی است. این تلاش مبارک را ارج نهاده و از همهی دستاندرکاران در این امر فاخر فرهنگی بهویژه نهاد محترم کتابخانههای عمومی کشور تشکر و قدردانی مینمایم و بر همه عزیزان و سرورانی که با حضور خود در دوازدهمین دوره شرکت نمودهاند سلام و درود میفرستم. امید آنکه دعای خاص حضرت علی بن موسی الرضا علیه آلاف التحیه و الثناء موجب غنا و رونق این حرکت باشد انشاءالله.
والسلام علیکم ورحمه الله وبرکاته
قم- محمدجواد فاضل لنکرانی
۲۹ بهمن ۱۴۰۲
مشارکت بیش از یک میلیون نفر شرکتکننده در دوازدهمین دوره جشنواره کتابخوانی رضوی
محمدرضا هراتی، دبیر دوازدهمین جشنواره کتابخوانی رضوی با اشاره به حدیثی از حضرت رضا(ع)، اظهار داشت: حضرت می فرمایند: «خدا رحمت کند کسی را که امر ما را احیا نماید؛ دانش ها را فراگیرد و به مردم بیاموزد.» من و همه همکاران عزیزم، باید خدا را شاکر باشیم که به وسیله جشنواره کتابخوانی رضوی، خادم الرضا شدیم. یکی از ابزارهای انتقال دانش، کتاب و محور این جشنواره نیز کتاب است. در این جشنواره محتوای کتاب توسط همکاران متخصص ما، به مردم عزیزمان در قالب های مختلف منتقل شد.
معاون توسعه کتابخانه ها و کتابخوانی ادامه داد: در دوازدهمین دوره جشنواره کتابخوانی رضوی، هم به لحاظ کیفی و هم کمی رشد داشتیم. در این دوره امکان مشارکت به صورت فردی، گروهی و خانوادگی فراهم بود؛ بعلاوه قالب های مختلف هنری شامل هنرهای تجسمی، شعر، دست سازه ها و هنرهای دیجیتال را تعریف کردیم. در این دوره قریب به ۶۰ درصد شرکت کنندگان، بانوان بوده اند. میزان مشارکت در جشنواره کتابخوانی رضوی از دوره هشتم که حدود ۸۰۰ هزار نفر مشارکت داشتند، در این دوره به یک میلیون و چهل و هشت هزار نفر رسید و این مشارکت را از عنایات حضرت می دانیم. در مجموع ۷ دوره گذشته که توسط نهاد برگزار شده، بیش از ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر شرکت کننده داشتیم واین اتفاق مهم و بزرگی است.
وی افزود: به اعتقاد من منزلت و جایگاه امروز نهاد و کتابداران عزیز را، مدیون خدمت به این جشنواره و نیز فعالیت دو سال اخیر نهاد در ایام اربعین هستیم. فضای فرهنگی و ترویجی حوزه کتاب متفاوت و خلاقانه شده و ما تلاش می کنیم از این حوزه استفاده کنیم. کار را از مرکز استان ها به نقاط دوردست و مرزی بردیم؛ نمونه آن برپایی موکب ها بوده است.
هراتی در خاتمه از حمایت و همراهی کارگروه ملی زیارت، ناشران، دبیرکل نهاد، معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، تولیت آستان مقدس رضوی، تولیت آستان سیدالکریم و همکاران ستادی در مجموعه نهاد قدردانی کرد و گفت: در مقابل کتابداران عزیز سر تعظیم فرود می آورم، چراکه در خط مقدم فعالیت می کنند و این ارزش ها را برایمان به ارمغان می آورند.
معاون توسعه کتابخانه ها و ترویج کتابخوانی نهاد همچنین شروع رسمی سیزدهمین دوره جشنواره کتابخوانی رضوی را اعلام کرد.
برگزیدگان ملی دوازدهمین دوره جشنواره کتابخوانی رضوی معرفی و تقدیر شدند
همزمان با مراسم اختتامیه ملی دوازدهمین دوره جشنواره کتابخوانی رضوی با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، برگزیدگان این جشنواره معرفی و تقدیر شدند.
اسامی برگزیدگان در بخش فردی به تفکیک قالب های شرکت در جشنواره و نیز اسامی برگزیدگان بخش خانوادگی در ادامه آمده است:
قالب خوانش بخشی از کتاب
زینب سلطان زاده از استان خراسان جنوبی
سید مهدی نبوی از استان گلستان
حسنا رسولی از استان البرز
معصومه ناظری از استان هرمزگان
قالب قصه گویی
لیلا خادمیان از استان فارس
هدیه بحری از استان مازندران
مهدیسا مرادی از استان مازندران
کوثرسادات رحمانی از استان البرز
قالب داستانک
پروین پارسی نیاز از استان آذربایجان غربی
صدیقه ایمانی از استان فارس
قالب دست سازه
سارا نیازی از استان سیستان و بلوچستان
آتنا هیزجی از استان همدان
هانا محمدپور کیانی از استان مازندران
درسا محمدی پور از استان فارس
فاطمه زهرا سوادکوهی از استان قم
زکیه حزبه زاده از استان خوزستان
قالب شعرسرایی
محمودرضا اکرامی فر از استان البرز
حمیده پارسافر از استان مرکزی
ریحانه عباس آبادی از استان کرمان
نگار رفیعی از استان تهران
قالب کلاژ
سحر کوشکی از استان خراسان رضوی
باران بذرافشان از استان فارس
زینب لروند از استان همدان
زهرا مومنی از استان چهارمحال و بختیاری
قالب نقاشی
ساغرسادات صالحی قهفرخی از استان چهارمحال و بختیاری
مایده جابری از استان تهران
محمدجعفر رستمی از استان ایلام
زهرا جوکار از استان بوشهر
ساغر خسروی از استان چهارمحال و بختیاری
قالب نقاشی دیجیتال
زهرا السلیمان از استان قم
قالب هنرهای دیجیتال
مریم میرزاپور از استان آذربایجان غربی
الناز اصغری از استان سیستان و بلوچستان
پارمین سلیمانی از استان زنجان
قالب پادکست
ساره تیموریان از استان خراسان رضوی
سحر فعالپور از استان سمنان
قالب خطاطی و خوشنویسی
حمزه زرشکی از استان خوزستان
آرزو نصیری از استان خراسان رضوی
قالب چهار گزینه ای
اعظم حمامی زاده از استان یزد
معصومه زمانی از استان آذربایجان شرقی
مینا حقیقت از استان اصفهان
حسن کامبخش از استان کرمان
قالب معرفی کتاب
مهسا غفاری از استان مازندران
آرنیکا یوسفی از استان فارس
کیانا تنهائی از استان کردستان
برگزیدگان بخش خانوادگی
خانواده احمد ارجمند از استان گیلان
خانواده حبیب الله شریف پور از استان چهارمحال و بختیاری
خانواده سارا ضابطی طاهری از استان اصفهان
خانواده علیرضا رسولی از استان البرز
پوستر سیزدهمین دوره جشنواره کتابخوانی رضوی رونمایی شد
در انتهای این مراسم از پوستر سیزدهمین دوره جشنواره کتابخوانی رضوی با حضور مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد؛ نادر قدیانی، پیشکسوت نشر؛ محمدمهدی سموعی، رئیس مرکز اطلاعرسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ حجتالاسلام سیدمحمدمهاجرانی، نویسنده؛ محمدرضا هراتی، معاون توسعه کتابخانهها و ترویج کتابخوانی و سیدباقر میرعبداللهی، معاون برنامهریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات نهاد رونمایی شد.
ارسال نظر